Nyttig om Flått - Hjemmekennel

Heisann! Fra 12 oktober flytter Hjemmekennel til en ny og mye bedre portal, AniPort! Bli med oss og skap Norges beste dyreportal i dag. Klikk på linken hit og gå direkte til registreringsskjema.

 
  Gå til AniPort

Flått er ikke flott!

Av Elisabeth Kverneland
Veterinær Hjemmekennel


Har du husket å beskytte dyrene dine mot flått? Flåttsesongen er i gang for fullt, og hunde- og katteeiere har enda større grunn til å være aktsom enn andre.


Større risiko for flåttbitt

Hunde- og katteeiere har større risiko for å få flåttbitt en de fleste andre. Både fordi hundeeiere går mer i skog, mark og kratt enn det folk uten dyr gjør, men man risikerer også at dyrene tar med seg flått hjem. Derfor er det viktig å beskytte dyrene mot flått, og regelmessig sjekke dyrene og seg selv for fått.

 
Flåttbeskyttelse for de firbeinte

Det finnes ulike preparater som beskytter dyrene dine mot flått. Hvilket du skal velge kommer an på hvilken effekt du ønsker, og hva du syns er mest praktisk i forhold til påføring. Felles for en god flåttbeskyttelse er at preparatene er reseptbelagte og kan kun kjøpes på apoteket. Enkelte hunderaser er sensitive for noen av midlene og kan få kraftige reaksjoner på flåttmidlene. Noen flåttmidler til hund er ekstremt giftige for katter. Derfor må du aldri bruke flåttmiddel foreskrevet til et annet dyr enn det veterinæren har foreskrevet det til.


Halsbånd, spot-on eller tabletter?

Noen sverger til halsbånd, andre til flytende flåttmiddel som dryppes på dyrets hud. Hva som funker best for deg og ditt dyr kan man prøve seg frem til. Halsbåndene må ligge helt inntil huden for å ha effekt, og effekten kan avta hvis hunden bader mye om sommeren. Til gjengjeld varer effekten av halsbånd veldig lenge. Ved dråper som dryppes på huden kan ikke hunden bades noen dager før og noen dager etter påføring, og man skal helst vaske hendene hvis man kommer i kontakt med væsken. Man bør derfor være litt ekstra forsiktig noen timer etter påføring hvis man har små barn eller katter i huset. Tabletter mot flått kom på markedet for noen år siden. Effekten varer i opp til 3 måneder ved inntak av 1 tablett, noe som gjør at man trenger kun 1-3 tabletter i året, avhengig av hvor man bor og hvor tidlig flåttsesongen begynner. Hunden kan bade og bli våt uten at dette har noe å si på effekten.


Hvor biter flåtten mest?

Flåtten biter oftest på hodet til både katter og hunder. Dette henger nok sammen med at det ofte er hodet om presses ned i gresstufter og inn i busker og kratt av nysgjerrige sjeler. Det kan være lurt å sjekke dyrene for flått når man komme hjem fra tur, og da er det ekstra lurt å sjekke nøye på de mest prevalente stedene. Flåtten kan krype rundt på dyret i timevis før den biter seg fast. Det siste man vil ha i hus er en flått i sengen eller en hunnflått som er klar til å legge rundt 1500-4000 egg.

 
Hva gjør man hvis flåtten har bitt seg fast?

Det er viktig å fjerne flått så fort man finner dem. Sjekk derfor dyrene en gang til dagen. Man kan få kjøpt ulike små pinsettlignende instrumenter på apotek, dyrebutikk eller veterinærklinikk som er spesialdesignet for å fjerne flått på en god måte. Trikset er å vri flåtten ut. Jo fortere man fjerner flåtten etter at den har festet seg, jo mindre risiko er det for flåttbåren sykdom. Men viktigst av alt er det forebyggende arbeidet man gjør mot flåtten, både ved bruk av flåttmidler og flittig sjekk etter tur.