Påske med hund - Hjemmekennel

Heisann! Fra 12 oktober flytter Hjemmekennel til en ny og mye bedre portal, AniPort! Bli med oss og skap Norges beste dyreportal i dag. Klikk på linken hit og gå direkte til registreringsskjema.

 
  Gå til AniPort

Påskeferie med hunden

Av Elisabeth Kverneland
Veterinær HjemmekennelI Norge er påsken mer enn bare enn høytid. Vi har verdens lengste påskeferie og lange tradisjoner når det gjelder påskefeiring, enten det blir «bypåske» eller man reiser på påskefjellet, med lange skiturer med hele familien, kvikklunsj, sol og appelsiner. Skal hunden være med deg i påsken er det lurt å tenke på et par ting.
 
Hund på skitur
Det er et par ting som er viktig å huske på om man skal ta med hunden på skitur. For det første, er ikke hunden til vanlig vant med lange turer med relativ høy intensitet fra før, må man vurdere om hunden er i god nok form til å bli med, eventuelt legge opp turen slik at man ikke overbelaster hunden. Husk at det er mye tyngre å løpe i snø enn det er på barmark hjemme! Skal man på langtur, husk at hunden trenger vann, selv om det er kaldt ute!
 
Kuttskader kan fort oppstå hvis man er uheldig og kjører over en hundefot med stålkantede ski, og slike skader er ofte svært alvorlige. Noen ganger går kuttet ikke bare gjennom hudlaget, men kutter også over muskler, sener og blodkar. I tillegg er man gjerne langt fra bil og vaktveterinær. Ski som ikke har stålkanter er mindre skadelige. Skal man ha med hunden på skituren, er det lurt å vite hvilket veterinærkontor i nærheten som har vakt, samt telefonnummeret dit. Har ikke hunden vært med på skitur før? Da er det greit å trene litt på dette før man legger ut på langtur. Hvis uhellet er ute, inspiser såret så godt det lar seg gjøre. Forbind eventuelle blødninger, og kontakt veterinær. Mistenker du at sener eller ligamenter er kuttet over, bør hunden bæres til bilen.
 
Er påskeføret dominert av skare? Da bør hunden ha på seg potesokker eller potesko. Skaren kan være så hard at den forårsaker små kuttsår på tredeputene. Et godt tips enten det er skare eller ikke er å smøre på en vannfri potesalve eller potefett for å beskytte potene i snø og kulde. En god potesalve er også bra å bruke i byen hvis fortauet er saltet! Går man mye på tur på saltede veien bør poter vaskes og tørkes godt etter hver tur, hvis ikke kan det oppstå irritasjoner og betennelser.
 
Husk at det er ikke alle skiløyper som tillater hund, sjekk dette på forhånd!
 
Kulde
Ikke alle hunder tåler kulden like godt. De mest utsatte hundene i kulden er korthårede hunder, små hunder, kortbeinte hunder, og hunder med lite underhudsfett. Man må også ta høyde for alder, helsetilstand og pelskvalitet. Valper under seks måneder, eldre hunder og syke hunder blir fortere nedkjølt enn andre. Er snøen våt blir hunder fortere nedkjølt. Ta hensyn til hvilken hund du har!
 
Bil i solen
Det er ikke bare på sommeren man skal være forsiktig med å sette fra seg hunden i bilen. Selv om det er kaldt ute kan det allikevel bli for varmt i en bil som står i solsteiken. Vi fraråder å la hunder ligge alene i lukket bil for lenge, men for kortere perioder er det viktig at bilen står i skyggen med vinduene på gløtt.
 
Sjokolade
Påskegodt hører den norske påsken til. Heldigvis er de fleste klar over at sjokolade er giftig for hunder, men noen minutter uten tilsyn når det står en sjokoladeskål på hvert bord er ofte ikke mer som skal til. Eller kanskje du satte tursekken fra deg i gangen og glemte at det lå en hel sjokoladeplate oppi der. Symptomer på sjokoladeforgiftning kan være blant annet oppkast, diaré, økt kroppstemperatur, anfall, hjertesvikt og koma. Alvorlighetsgrad knyttes til type sjokolade og mengde spist i forhold til kroppsvekt. Har hunden din spist sjokolade, uansett type og mengde, anbefales det å ta kontakt med veterinær.
 
Forsikring
Hunden bør ha forsikring året rundt. Hvis du enda ikke har forsikret hunden din har du en god unnskyldning til å ordne dette før påskeferien. Et veterinærbesøk i påsken kan fort bli veldig dyrt, da de fleste klinikker er påskestengt og man må bruke vaktveterinær.

Og sist men ikke minst: God Påske!

Hundens fjellvettregler finner dere på: https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/kjaledyr_og_konkurransedyr/hund/fjellvettregler_for_hunden.29426
 
https://hunden.no/nyheter/vis/7956/redirected
http://oslo-hundeskole.no/107/pasketips-for-hunden/
https://www.hunden.no/nyheter/vis/5792/Hunden-i-kulden/
https://www.petmd.com/dog/conditions/digestive/c_multi_chocolate_toxicity